Zwemmen

Natuurlijk kun je in Wellerwaard uitgebreid zwemmen. Dat kan vanaf het strand. Voor de ballenlijn is het water maximaal 1,40 meter diep. Buiten de ballenlijn is alleen voor geoefende zwemmers. Daar ligt ook een duikvlonder. Zwemmen blijft altijd op eigen risico. Er is geen toezicht. Let dus altijd goed op en laat kinderen nooit zonder eigen toezicht zwemmen.

Overigens is het verboden om vanaf de brug het water in te springen of te duiken. Dit is gevaarlijk vanwege de ondiepte van het water!

Wellerwaard is nog geen officiële zwemlocatie. Wel voldoet het water aan de juiste eisen. Meer weten over hoe dat zit? Lees meer over de waterkwaliteit.

Ook interessant: op een zonnige dag kwam Omroep Flevoland kijken. Dit is de reportage die ze maakten.

En wist je dat er ook een beachvolleybal- en voetbalveldje is?

Fietsen

Wellerwaard is onderdeel van het fietsknooppuntennetwerk. Het fietsknooppuntennetwerk is een eenvoudig systeem waarmee je zelf eindeloos routes kunt maken. Via genummerde borden fiets je van knooppunt naar knooppunt waarbij je zelf de lengte en route bepaalt. Vrijheid en flexibiliteit staan voorop! Op de knooppunten staat een informatiebord met een overzichtskaart.

Wandelen

Rond heel de plas kun je wandelen. Niet alleen op de vaste paden, maar ook op de vlonders over het water en door het riet. De wandelpaden sluiten bovendien aan op de wandelpaden door de golfbaan, rond de Casteleynsplas en door het Burchttochtgebied. Zo kies je zelf je eigen wandeling.

Zonnen

Wellerwaard heeft heel veel zonneweides. Ook op het strand is ruimte om te genieten van de zon. De bomen die er staan, zijn al flink stevig. Hoewel de schaduwplekken nog niet groot zijn, geven deze bomen snel beschutting.

Eten

In Wellerwaard is een prachtig strandpaviljoen gerealiseerd, Bij Ons. Zie deze website voor meer informatie www.bijons-wellerwaard.nl

Spelen

Ook aan de allerkleinsten is gedacht. Op het strandje direct gelegen naast de horeca zijn voor kinderen uitdagende speelelementen geplaatst. Zo is er onder andere een zeskant schommel, een piratenschip en een waterspel waar je je mee kunt vermaken.

Paarden

Wie houdt van mooie tochten met een paard, kan via Wellerwaard door het Burchttochtgebied richting het Kuinderbos. De ruiterroute begint al bij de Muntweg en loopt via Wellerwaard over in het Burchttocht-gebied. Langs de Kuinderweg moet je als ruiter even door de berm of over het fietspad, maar daarna ben je in het Kuinderbos. En toe aan een pauze? In Wellerwaard ligt een paardenpoel. Daar vinden paarden verkoeling.

Kanosteigers

Heb je een eigen kano? In de plas zijn speciale kanosteigers. Je kunt ook oversteken naar de Burchttocht om de tocht langer te maken.

Honden

Honden zijn welkom in Wellerwaard. Van oktober tot april kunnen zij overal ruim zwemmen en wandelen. Tijdens het zomerseizoen is het lastiger. Dan zijn honden niet toegestaan in het gebied en is het gras voor natuurgenieters en zonaanbidders.

Spelregels voor uitlaten honden
In de Wellerwaard zijn loslopende honden van 1 oktober tot 1 april toegestaan.
In het Burchttochtgebied zijn loslopende honden van 31 oktober tot 1 maart toegestaan.

Burchttochtgebied
Het burchttochtgebied is aangelegd aan waterretentiegebied, om bij veel neerslag in korte tijd veel water te kunnen vasthouden zodat de capaciteit van de gemalen maximaal benut kan worden om de lagere delen doge voeten te houden en is 5 jaar beheerd door het waterschap. Het waterschap heeft het natuurbeheer sinds 2017 uitbesteed aan Staatsbosbeheer. Het beheer van het gebied is erop gericht om het niet geheel dicht te laten groeien met bomen wat middels een natuurlijk proces al jaren toch gebeurt. In het ontwerpplan stonden een aantal open ruimtes ingetekend, waterpartijen, slenken en bosjes met boomvormers en struiken. Wat je ziet is dat er nu overal wilgen, elzen, berken en populieren komen te staan en als die opgroeien geven die zoveel schaduw dat de bijzondere planten gaan verdwijnen en het weidse uitzicht zal afnemen. Het is een erg bloemrijk gebied met al best wel leuke en zeldzame soorten als hazepootje, rietorchis, wespenorchis, gevlekte rietorchis, rondbladig wintergroen en moeraswespenorchis. Ook komen er veel vlinders en libellen voor. Als de kruiden verdwijnen door bosvorming zullen de vlinders er ook verdwijnen. Voor de libellen is het belangrijk dat er niet te veel en te hoge bomen op de randen van de poelen komen te staan.

Reden voor Staatsbosbeheer om schapen in te gaan zetten in het beheer en met vrijwilligers o.a. van het azc in Luttelgeest, met maatschappelijke stages van scholen en vrijwilligers tijdens natuuurwerkdagen de bomen die op hinderlijke plekken staan te verwijderen. Ook zijn we nog op zoek naar bedrijven die maatschappelijk betrokken en verantwoord bezig willen zijn en willen helpen bij het beheer van dit unieke stukje natuurontwikkeling in de Noordoostpolder. Info: h.bergman@staatsbosbeheer.nl of 06 54 95 74 06

Omdat het beheer met schapen wordt uitgevoerd moeten honden aan de lijn lopen tussen 1 maart en 31 oktober. Zeg nou zelf wie wil nou dat zijn hond een schaap of een lammetje verwond. Elke hond heeft een jachtprikkel die voor je het weet geactiveerd wordt. En de smoes van “dat doet ie anders nooit hebben we al te vaak gehoord”.

Harco Bergman boswachter Kuinderbos

Voor het oog

De materialen in Wellerwaard zijn met zorg uitgekozen. Denk aan de composietbruggen, het meubilair en de toiletgebouwen. De toiletgebouwen zijn naar model van de authentieke schokbetonschuren.

Barbecue

Heerlijk de hele dag aan het water gezeten? Eindig de middag dan met een eigen barbecue. Op tal van plaatsen liggen speciale stenen, waarop je een vuurtje kunt maken. Neem wel alle spullen mee (terug)!

Volleybal en voetbal

Op de speciaal daarvoor aangelegde voet- en volleybalvelden kun je lekker actief bezig zijn in de buitenlucht. Of je nu van voetbal of volleybal houdt. Er is voor ieder wat wils.

Casteleynsplas

Vlak naast Wellerwaard ligt de Casteleynsplas van Het Flevo-landschap. Dit is een voormalige zandwinput. Zwemmen is om die reden verboden. Rond de plas ligt een wandelpad. Het pad is goed begaanbaar, maar minder geschikt voor wie wat moeilijker ter been is. Wanneer je de auto parkeert bij Wellerwaard, steek je makkelijk de weg over. Daar kom je uit bij een mooie steiger die uitkijkt over het bijzondere natuurgebied. Deze steiger is met een rolstoel toegankelijk.

Bloemen

Rond het water vind je op veel plekken wilde bloemen, ingezaaid met een speciaal mengsel. In het voor- en najaar is het prachtig te zien. Om ervoor te zorgen dat de bloemen ook volgende jaren weer opkomen, laten we de bloemen na het maaien nog even liggen. Zo kan het zaad rijpen.

Wonen

Aan de rand van Wellerwaard kun je straks ook wonen. De huizen liggen op afstand van het strand en zijn niet direct in het zicht. Wie van wandelen houdt, vangt er straks vast een glimp van op. Maar hinderlijk zal het niet zijn, want wie kiest voor wonen in Wellerwaard is te gast van de natuur. Wil je meer weten over wonen in Wellerwaard, klik hier.

Iepen

Vanaf het Friesepad zie je in de bermen bomenrijen met iepen. Het zijn iepen die resistent zijn voor de iepenziekte. De iep komt al vele eeuwen in ons Nederlandse landschap voor. In jaren ’80 en ’90 hebben iepen veel te lijden gehad van de gevreesde iepziekte. Ook in Noordoostpolder zijn veel iepen dood gegaan. Met de bomen die er nu staan, kan dat niet snel gebeuren.

Verder vind je in Wellerwaard boomsoorten die je ook ziet rond de Casteleynsplas. Bedoeling hiervan is dat beide gebieden goed op elkaar aansluiten.
Naast de snelgroeiende soorten zoals els, wilg en populier zijn rond de zwemplas ook eiken, lijsterbes en iepen geplant.

Groen

In de kop van het gebied, tegen de Burchttocht aan, vind je ook wilde appel, wilde kers en kastanjes. Her en der staat een walnotenboom.

De vakken bos bestaan voor een deel uit heestervormende struiken, zoals de zwarte- en rode vlier, duindoorn, sleedoorn en bottelrozen. Een deel daarvan is geplant door kinderen tijdens de boomplantdag 2014. Naast de opvallende en overdadige bloei van deze struiken, kun je de vruchten ook gebruiken voor het maken van wijn of jam. Ook op vogels, vlinders en bijen hebben deze struiken een grote aantrekkingskracht.

Tot slot staan rond de centrale parkeerplaats esdoorns met bottelrozen.

Over het water

Het water in Wellerwaard voldoet op dit moment aan de gestelde veiligheids- en hygiënenormen en de waterkwaliteit wordt tweewekelijks gemeten. Daarmee staat het op de nominatielijst voor één van de officiële zwemlocaties in Flevoland. Wellerwaard zit als het ware in een soort testfase.

Omdat het nog geen officiële locatie is, wordt o.a. de waterkwaliteit voor een langere periode nauwlettend in de gaten gehouden. Voor informatie over de waterkwaliteit van Wellerwaard kun je terecht op de website van de OFGV: www.ofgv.nl.  Zodra Wellerwaard een officiële zwemlocatie is, kun je voor meer informatie terecht op www.zwemwater.nl.

De lijst met officiële zwemlocaties wordt jaarlijks vastgesteld door provincie Flevoland. Naar verwachting is Wellerwaard in 2016 een officiële zwemplek. Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland neemt hier in het voorjaar van 2016 een besluit over.

Wellerwaard Buitengewoon Noordoostpolder | Ontwikkeling door comsi.nl | Privacy